Avsnitt 56: Vad är samvete? Samtal med Solveig Langkilde

Samvete – vad är det för något egentligen? Vad fyller samvetet för funktion i våra liv? Vad är det som gör att vi får dåligt samvete ibland och hur kan vi hantera det? I detta avsnitt samtalar vi med Solveig Langkilde om dessa frågor utifrån Martinus analyser om samvetet och dess roll för människans utveckling.

Vi berör de skilda erfarenheter som kan finnas av samvetets roll inom den traditionella kristendomen och andra världsreligioner, där samvetet har varit både en vägledning och en börda, eftersom det också associeras med skuld och samvetskval. I dagens mer ateistiska och materialistiska värld å andra sidan, kanske det är många som inte riktigt lyssnar till den inre rösten som pockar på uppmärksamhet när vi står inför olika handlingssätt och reaktioner i vardagslivet.

Martinus visar i sina texter att samvetet kan liknas vid vår individuella ljusstod som står för våra högre ideal, och som utvecklas i moralisk standard allteftersom vi själva utvecklas. Vi kan öva oss i att ha tillit till att den inre rösten är vår kontakt med den högre, gudomliga delen av oss, som både följer och vakar över oss under utvecklingens gång fram mot större osjälviskhet och humanitet.

Solveig samtalar med Lars Palerius och Pernilla Rosell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial