
Diktaturprincipens återkomst under tjugohundratalet. Autokrati, kleptokrati och Martinus 12 punkter
I den här artikeln presenterar Lars Palerius några av den amerikansk-polska journalisten och författaren Anne Applebaums beskrivningar av de autokratiska regimernas internationella samverkan och de kleptokratiska strukturer som kännetecknar deras verksamhet. Textens underlag är i första hand hämtad från boken Autokrati AB (2024) där Applebaum på ett analytiskt och klarsynt sätt beskriver de autokratiska och kleptokratiska regimernas syn på världen och sig själva, och deras internationella nätverkande som för närvarande sprider ut sig ut över världen. Applebaum skriver att en autokrats främsta motiv är inte att se till landets bäst, utan att till varje pris säkra sin maktposition så länge som möjligt och att skydda sin förmögenhet. Autokrater avskyr den liberala demokratin, det fria ordet och det skydd som de demokratiska institutionernas brandväggar är tänkta att ge visavi personer med diktatoriska ambitioner.
När det gäller den efterlängtade fredens inträde på jorden, kan man förutsäga denna utifrån Martinus polanalyser. Inte i form av ett särskilt årtal, utan det handlar om att se när den inre moraliska kompassen vänder sig i fredens riktning. Enligt dessa polanalyser är det först när tillräckligt många människor har uppnått en någorlunda jämn balans mellan sina båda poler som freden på allvar blir ett globalt realiserbart projekt. Fred kan heller inte uppnås utan att människor har krigat sig trötta intill total utmattning och den nuvarande stormaktsordningen har fallit samman.
Martinus menar att alla supermakter till sist kommer att gå under. Han argumenterar för att det i framtiden, som en följd av kommande svåra globala utmaningar i närtid, kommer att inrättas en världsöverhöghet som kommer att omöjliggöra en fortsättning av diktaturprincipens autokratiska och kleptokratiska styrelseskick. Likaså kommer vårt nuvarande kapitalistiska system att byta ut mot ett system som inte är baserat på pengar, utan på ett personligt arbetskvitto som, mot ett par timmars arbete i veckan, ger individen fri tillgång till de varor och dagliga förnödenheter som denne är i behov av. Denna pengalösa framtidsversion har Martinus redogjort för i Livets Bog del 1, kapitel 4 ”Ett internationellt världsrike under skapande”, sammanfattade i 12 punkter.
Artikeln kan laddas ner och läsas här:
Foto: Jason Leung, Unsplash.