WeTime – avsnitt 1: Könens upplösning

Välkomna till WeTime – vår nya temaserie inom Kosmologipodden

Vad är kön? Varför sker det så många förändringar med våra könsroller i dag? Vad betyder det för oss som individer och för samhället? Med sitt utvecklingsperspektiv genom reinkarnation visar Martinus att uppdelningen i kön håller på att upplösas – vi är alla på väg mot ett gemensamt kön. Detta tredje kön uppstår när det feminina och det maskulina integreras och kommer i jämnvikt inom oss som individer.  Hur upplever kvinnor den maskulina polens växande inflytande och vad händer med männen när deras feminina pol utvecklas? – och hur påverkar denna inre transformation samhällsutvecklingen?

I denna temaserie samtalar vi, Solveig Langkilde och Pernilla Rosell, utifrån den danska författaren Martinus världsbild, med särskilt fokus på de inre och yttre konsekvenserna av denna förvandling av våra sexuella poler. Vi vill utforska och reflektera över olika frågor som rör kvinnor och män, HBTQ-frågor, det icke-binära och det androgyna. Vi kommer också att beröra familjens förvandling, könens historia och utveckling, språk och kön, med mera.

Vi är tacksamma om ni som lyssnar har lust att dela med er av era personliga erfarenheter på detta område och ge oss feedback, så vi vet vilka frågor som är angelägna för er. Hör gärna av er antingen i kommentarsfältet nedanför varje avsnitt på vår hemsida: kosmologipodden.se, eller till Pernilla via e-post, så läser vi era kommentarer inför varje avsnitt (pernilla@martinus.dk).

Avsnitt 1: Könens upplösning

I vårt första avsnitt presenterar vi vår nya serie och varför vi har längtat efter att fördjupa oss i frågor om kön, könsroller, kvinnligt och manligt. Vi går också igenom några grundläggande analyser av Martinus om könens upplösning genom den så kallade polförvandlingen.

I avsnittet nämner vi följande citat ur Martinus verk, som vi här återger i en lite längre version:

Livets Bog, del 3, st. 942 (utdrag):

Men dessa två stora talangkärnors eller polers verkningar kulminerar inte alltid i ”hankön” eller ”honkön”, utan visar sig ibland kulminera som ”dubbelkön”, vilket innebär att kulminera i ett harmoniskt, jämnt fördelat uttryck. I en sådan kulmination framträder väsendet alltså inte som ett ”speciellt hanväsen” eller ett ”speciellt honväsen”. I stället visar det sig här som ett väsen, där det feminina och det maskulina såväl fysiskt som själsligt har mist sina skarpa, robusta konturer till förmån för teckningen av ett helt nytt väsen. Detta nya väsen skiljer sig från ”hanväsendet” och ”honväsendet” genom att det har ”dubbelhorisont”. Medan ”hanväsendet” huvudsakligen bara förnimmer ”maskulint” och ”honväsendet” bara förnimmer ”feminint”, och vart och ett av dem därför måste leva inom sin medvetandesfär eller horisont, förnimmer det fullkomliga ”dubbelkönsväsendet” både maskulint och feminint och får därigenom möjlighet att uppleva livet i båda dessa stora kontrastsfärer. (Läs online här.)

Livets Bog, del 5, st. 1709 (utdrag):

Har inte ”kvinnan” under årtusenden hållits nere i okunnighet, sexuellt slaveri och ringaktning av det så kallade ”starka könet”, som genom sin maskulina, kroppsliga överlägsenhet eller styrka i förhållande till ”kvinnans” fysiska, kroppsliga tillstånd hade lätt att bli den dominerande?  (Läs online här.)

Tips för dig som vill lyssna eller läsa mer: 

Podd: ”Polförvandlingen och den härliga tid som väntar” . För den som vill höra Solveig berätta lite mer om polförvandlingen i sitt eget liv, kan vi rekommendera avsnitt 4 i Kosmologipodden, där Solveig samtalar med Micael Söderberg och Pernilla:

Här hittar du också fler avsnitt som handlar om polförvandling, MeToo, mansroller, äktenskap, med mera, genom att skriva in nyckelord i hemsidans sökfunktion.

Du kan också se en 14 minuter lång videointroduktion med Solveig om temat ”Ægteskabets opløsning – Kærlighedens udvikling” på danska på Martinus Instituts YouTube-kanal.

För den som vill läsa mer i Martinus’ verk, kan vi t.ex. rekommendera den lilla boken Två slags kärlek, där Martinus ger en överblick över utvecklingen från den själviska förälskesympatin till den mänskliga allkärleken. Boken finns att köpa på svenska på varldsbild.se. Du kan också läsa den gratis online på danska på Martinus Instituts webbplats.

4 reaktioner till “WeTime – avsnitt 1: Könens upplösning

 • februari 15, 2024 kl. 11:30 f m
  Permalink

  Tak for et dejligt og relevant foredrag begge to! I følge Martinus’ definition på den feminine og maskuline pol, får det mig til at tænke på fænomenet “ at give omsorg”. Selv har jeg ( mest) forbundet dette med en feminin “dyd”, men det at give er vel så if M et maskulint talent…. Er jeg på vildveje i min tankegang? Bedste hilsner fra Lotte

  Svar
 • februari 17, 2024 kl. 9:42 f m
  Permalink

  Kære Lotte, tusind tak for din feedback og dit spørgsmål! Vi synes, det er meget relevant, og vi vil gerne tage dine tanker op i vores næste afsnit. Kærlig hilsen Solveig og Pernilla 🙂

  Svar
 • mars 12, 2024 kl. 7:03 e m
  Permalink

  Tak for en dejlig aften sammen med jer Pernilla og Solveig. Jeg glæder mig over den inspirerende og interessante samtale i har haft 😊

  Svar
  • mars 14, 2024 kl. 10:28 f m
   Permalink

   Kære Kristian, tusind tak for din feedback! Kærlig hilsen Solveig og Pernilla 🙂

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial