Avsnitt 90: Andlighet och musik. Samtal med Torgny Lundmark

I det här avsnittet av Kosmologipodden möter Lars Palerius konsertpianisten Torgny Lundmark för ett samtal om musik och andlighet. Vi får höra Torgny berätta om sin musikaliska bakgrund som bland annat innefattar studier på Edsberg, Musikhögskolan i Stockholm och privata studier utomlands för internationellt verksamma pianister.

I samtalet berättar Torgny om sitt intresse för Martinus kosmiska analyser som har följt honom genom livet. Han talar också om andliga upplevelser som han har haft och som har övertygat honom om den andliga världens existens. Samtalet berör även frågan om vad konst och högintellektualitet är, känslans och intelligensens roll för upplevelsen av olika musikstilar, samt skillnaden mellan att lyssna respektive höra på musik.

Torgny berättar också om de båda hjärnhalvornas roll i musiklyssnandet och vi får en historisk överblick över stränginstrumentens stämning från Pythagoras fram till Bach.

I avsnittet får vi också lyssna till två inspelningar med Torgny som solist: ett utdrag ur Johann Sebastian Bachs pianokonsert i d-moll samt Chopins nocturne nr 20 i ciss-moll.

Torgny Lundmark var producent för kammarmusikserien Amorina Recitals i Sollentuna mellan åren 1986 och 2004. Torgny har även intresserat sig för inspelningsteknik och den tekniska delen av flygeln. Han har varit verksam som pianotekniker och pianostämmare och har även en mångårig erfarenhet som pianolärare. Mer information och fler inspelningar med Torgny finns på hans hemsida: http://www.torgny.biz/

Detta avsnitt spelades in 5 september 2019 i Hässelby, Stockholm.

Språk: svenska.

Medverkande: Torgny Lundmark och Lars Palerius.

Intro- och outro-musiken till poddarna är komponerad och framförd av Lars Palerius.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial