Avsnitt 111: Att komma i kontakt med det genuina självet – samtal med Peter Blyme

Välkommen till ett poddsamtal med Peter Blyme, gestaltterapeut och transaktionsanalytiker. Peter samtalar med Pernilla Rosell och Lars Palerius. Han berättar om hur han som ung andlig sökande kom i kontakt med Martinus världsbild, som i kombination med andra vishetsläror och källor har fungerat som en ”jordglob” i hans liv. Den har tillhandahållit en helhet under resan mot en större kunskap om oss själva och om tillvaron.

Under samtalet berättar Peter om sin mångåriga erfarenhet av terapeutiskt arbete med missbruk och beroendeproblematik, och han kommer bland annat in på det stöd han har funnit inom Tolvstegsprogrammet. Peter har också själv utvecklat ett program som heter AHA-programmet, ett självhjälpsprogram som kan kombineras med andra behandlingsinsatser.

Vi samtalar också om Sigmund Freuds betydelse för utforskandet av vårt psyke, samt Hellingers familjekonstellationer, och mycket annat. Peter håller också föredrag och kurser i Martinus världsbild, och höll bland annat ett föredrag om ”Samvete, ideal och vår ofärdiga natur” under kursveckorna i Martinus Center Klint, 2023. Vårt samvete kan fungera som en kompass i vår längtan efter att göra rätt. Samtidigt kan höga ideal också bli en börda för oss, och vi samtalar om vi med hjälp av kunskap och medkänsla kan finna goda vägar att hantera obearbetade känslor och gamla vanemönster av självkritik.

Du kan lyssna till Peters föredrag sommaren 2023 på Martinus Instituts Crowdcast-kanal här.

Han har även hållit föredrag inom ramen för Stiftelsen Martinus Kosmologi i Stockholm, som finns tillgängligt på YouTube

Peter har också tillsammans med Max Käck startat Tankesmedjan Kosmos, och håller under hösten 2023 en helgkurs i Martinus Center Varnhem som fokuserar på gruppdialog och delningsrundor. Du kan läsa mer om detta på Martinus Center Varnhems hemsida.

Samtalet spelades in på Martinus Center Klint, Danmark, 11 juli 2023.

Språk: Svenska.

Musiken är komponerad och framförd av Lars Palerius.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial