Avsnitt 110: Samtal om Kosmos nr 2, 2023

Åter ett samtal om senaste Kosmos, denna gång med temat yttre och inre klimat. Vi talar  bland annat om skillnaden mellan att se världsalltet som något levande, eller att se det som först och främst död materia – och vad dessa uppfattningar har för konsekvenser. Hur intelligensutvecklingen blir förödande när den lierar sig med vår själviska sida, men också om hur det finns en kosmisk plan med denna obalans, som så småningom kommer övervinnas av en allt starkare empati- och kärleksförmåga. 

Ulla-Mir Renöfält, Lars Östnäs och Daniel Palmgren deltar i samtalet.

Musik: Lars Palerius

Språk: svenska

Lite referenser:

Det hänvisas till forskare som Rupert Sheldrake, som har skrivit om gränslandet mellan det fysiska och ickefysiska och James Lovelock med sin ”Gaiahypotes”.

Ett annat namn som dyker upp är forskaren Björn Olsen som är professor i infektionssjukdomar och som har skrivit om fördelarna med vegetarisk kosthållning, i samband med nya sjukdomar som exempelvis Covid.

I Podden används bl.a. begreppet ”mekanicistisk världsbild” Kanske ska det förtydligas att det nog är vanligare med begreppet ”mekanistisk världsbild” som har ungefär samma betydelse.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial