Avsnitt 57: ”Bortom natten finns alltid en dag” – hur vi förhåller oss till döden. Samtal med Per Ragnar

Döden – ett ämne som berör alla, och ändå kanske tabubelagt och skrämmande att prata om i vår tid. I det här avsnittet samtalar vi med skådespelaren, regissören och författaren Per Ragnar om döden och vårt förhållande till döden, bland annat utifrån hans bok Om bland tusen stjärnor. En tankebok om döden (2009) och hans mångåriga erfarenhet som borgerlig officiant vid begravningar i olika sammanhang.

Vi reflekterar kring Martinus förklaring av vad den fysiska döden innebär och hur ljusa tankar om livet efter döden, reinkarnation och ett evigt liv i rörelse återfinns i många dikter och visa tänkares verk. Men vi samtalar också om hur läsning och övertygelser är en sak, medan upplevelsen av döden i praktiken, när det verkligen gäller, kan vara en annan, och hur viktigt det är att låta sorgebearbetningen och avskedet få ta tid för de efterlevande.

Per Ragnar berättar också om hur han i många år har engagerat sig som medmänniska för att ge tröst och stöd åt människor som upplever förluster och existentiella svårigheter, utifrån de ord och tankar om livet som passar för var och en.

Den som vill läsa mer om Martinus beskrivning av döden, kan t.ex. läsa en introduktion i artikeln Genom dödens port – sömnen och döden på Martinus Instituts webbplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial