Avsnitt 40: Samtal om utställningen ”Livskonst 4” med Annemarie Gunnarsdotter

Kosmologipodden besöker konstnären Annemarie Gunnarsdotter på Kulturloftet på Skärva gård och samtalar om hennes senaste utställning ”Livskonst 4”. Annemarie berättar om bakgrunden till denna utställning och tidigare utställningar (se nedan) och hur hennes konst i hög grad har inspirerats av grundtankarna i Martinus världsbild. Vi får även ta del av Annemaries möte med Martinus litteratur och hennes andliga livsresa från en personlig barnatro som övergavs i 20-årsåldern, till ett senare återknytande med det andliga utifrån nya utgångspunkter. Vi samtalar om olika gudsbilder, konstens betydelse för framtiden, och mycket mer.

Se även en liten videointroduktion till avsnittet:

Mer information finns på följande webbplatser: www.annemarie-gunnarsdotter.se, www.skarvagard.se

Nedan återfinns en beskrivning av Annemaries utställningar med hennes egna ord:

… 18 augusti 2017 …

… här kommer en hälsning från oss här på skärva gård i blekinges sydöstra hörn …

… det är annemarie (gunnarsdotter) som skriver detta och som berättar för er att min femårsepok här på gården avslutas denna höst …
… min sista idéutställning (till stor del inspirerad av martinus andliga vetenskap) visas nu på kulturloftet och den är mycket omfattande…

… under sommaren 2014 visades ”livskonst ett” som var en förhållandevis skir och ”lätt” utställning eftersom jag avsiktligt igångsatte min utställningsserie utan alltför krävande teknik i form av rotationer uppifrån och nerifrån … jag monteringsdokumenterade utställningen och packade ner den på hösten 2014 och byggde sen direkt upp livskonst två innan jag åkte tillbaka till stockholm i december …

… under sommaren 2015 visades ”livskonst två” som var fysiskt mycket massiv och hade krävande teknik … redan när jag riggade upp den slet jag i mina hårtussar och undrade hur i allsindar jag skulle kunna klara av att paketera ner den efteråt … och det blev mycket svårt för mig att börja bryta ner den eftersom jag kände att den inte levt sitt liv färdigt och fått möjlighet att ge det den kunde ge … men jag kämpade på och filmade mig själv i någon slags dans i utställningen för att ta avsked av den och till sist måste jag dräpa ner det hela …
… att packa ner är alltid mycket tungt och knepigt och allting är mycket skört … jag lyckades bara packa hälften den hösten …

… sommaren 2016 inleddes med att jag placerade ”livskonst tre” i träden i skogen mellan skärva herrgård och havet …. den består av många glasdroppar, några marknära installationer samt ett 65-tal stora garninstallationer som nu har hängt i naturen i mer än ett år och blivit förvandlade och kraftigt påverkade och av vädrets formande krafter ….
… jag kommer att ta ner dem alla senare i höst …
… därefter fortsatte jag förra sommaren med att packa ner andra hälften av livskonst två …. sen arbetade jag med uppbyggnaden av ”livskonst fyra” (”Det handlar om livet”) under fyra månader …. den är mycket komplex och förfogar över dubbelt så stor golvyta som de tidigare och väldigt många av dess moduler roterar på olika sätt samt belyses …

… nu under 2017 byggde jag en installation i ruinen vid hamnen i skogen mellan herrgården och havet (som tillhör livskonst tre) och arbetade på våren ännu en månad med att färdigställa pågående loftutställning (livskonst fyra) som nu har varit öppen för besökare sedan i maj …. det är nu drygt en månad kvar eftersom utställningen slutar den sista september …. därefter öppnar jag den tillfälligt under helgen mitt i oktober då sören (grind) och solveig (langkilde) ger en martinuskurs här på gården … se nedanstående hemsidor …….. så kom gärna hit då om inte förr ……..
… sen är det hela över och något mer kommer jag inte att bygga upp …

… väldigt mycket fint och rikt har hänt under sommaren … många underbara besökare har varit här …. och så har utställningen även använts som en vagga för särskilda samtal i grupp utifrån olika ämnen … vid fyra tillfällen har ullamir (renöfält) skapat livgivande samtal som tagit sin utgångspunkt i installationer som gett stöd åt det valda temat … det har handlat om Förlåtelse, Lidandes mening, Finns liv efter döden? samt frågan om Mänsklighetens framtid och jordens livssituation …. olav (johansson) var här med sin familj och gav oss ett spännande och värdefullt gruppsamtal …. och så kom rune (östensson) och anne (külper) och bidrog på så sätt att rune gav en grundlig genomgång av ett spiralkretsloppsvarv genom tillvaroplanen och anne dansade magnifikt vackert och inkännande framför helges filmkamera …. resultatet av det senare kommer ni att kunna se på min hemsida nästa vår …

… titta in på min hemsida www.annemarie-gunnarsdotter.se som uppdateras kontinuerligt av min medarbetare helge (skogh) …
… livskonst tre pågår fortfarande ute i skogen och befinner sig således under dokumentationsarbete — missa dock inte bildspelet med garnerna i vinterskrud samt millas dans där hon ”gick i trans” och blev till ett garn! …. i livskonst fyra finns lite bildsmakprov redan nu samt några fina översiktsbilder som man kan klicka fram …

… det överlägset bästa är att du själv kommer hit och upplever det hela ! …

… skärva gård är en plats där man kan bo och träffa sköna människor samt äta ekologisk närodlad veganmat och vandra i ett vackert naturreservat av bok- och ekskog gränsande till havet .. samt handla i henriks eminenta hälsokostbutik ….. så titta gärna på www.skarvagard.se

…… jag skrev nu mest om det praktiska förloppet vid utställningsskapandet, men mitt mål med det hela är såklart det psykiska eller inre händelseförlopp som kan tänkas inbjudas och ta form inom de människosjälar som knallar omkring på loftet …

… så stod det i gästboken för lite sen :

” … medvetande möter sig självt genom det kreativa flöde som kommer från medvetandet … ”

Annemarie Gunnarsdotter
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial