Avsnitt 62: Kosmisk psykologi, del 2: Det mänskliga medvetandets framväxt

Kosmologipodden samtalar med Sören Grind om de utmaningar som vi alla möter på vår resa mot det mänskliga, dubbelpoliga medvetandet. Varför tycks det bli allt svårare att leva i traditionella äktenskapliga relationer? Varför har många svårt att identifiera sig med de traditionella könsidentiteterna och hur påverkar den så kallade polutvecklingen vår sexualitet och vårt förhållande till individer av vårt eget kön? Sören ger en förklaring till dessa förändringar med fokus på Martinus analyser av den maskulina och feminina polen som reglerar vårt tanke- och känsloliv. I samtalet berörs hur kärleksrelationer ofta medför konflikter kring de äktenskapliga kraven och parternas behov av skapande och upplevelser utanför den äktenskapliga sfären. Vänskap blir allt viktigare som grund för den intima relationen och det sexuella mötet ändrar på många sätt karaktär. Vidare så tar samtalet upp Martinus förklaring av varför den begynnande dubbelpoliga människan i ett visst stadium av utvecklingen i första hand attraheras av individer av samma kön som en själv. Denna utveckling beskrivs som naturlig, även om det också finns en onaturlig och forcerad utvecklingsbana som kan skapa mycket lidande för individerna. Slutligen handlar poddsamtalet också om orsaker till den stress som många av dagens människor upplever och hur det är möjligt att hantera stressen på ett konstruktivt sätt.

Avsnittet ingår i en planerad serie om flera samtal om psykologi i relation till andlig vetenskap.

Språk: svenska

Avsnittet spelades in i juni 2018 med Micael Söderberg.

Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.

 

2 reaktioner till “Avsnitt 62: Kosmisk psykologi, del 2: Det mänskliga medvetandets framväxt

 • maj 8, 2020 kl. 6:02 e m
  Permalink

  Fina nuancerade reflektioner.

  Svar
  • maj 9, 2020 kl. 6:51 f m
   Permalink

   Tack, Elisabeth, så fint att du tyckte om avsnittet! 🙂 Pernilla

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial