Avsnitt 35. Den religiösa principen och dess betydelse för människans utveckling. Samtal med Olav Johansson

Religion och olika religiösa yttringar är ett ämne som ofta diskuteras livligt i dagens samhälle. Vad skriver Martinus om den religiösa principen och dess ursprung? Vilken roll har den religiösa principen och världsreligionerna enligt Martinus världsbild när det gäller människornas utveckling? Vilket samband finns mellan religion och politik, och hur kommer detta att utvecklas vidare i framtidens samhälle?

Dessa frågor utreder Olav Johansson i ett samtal med Pernilla Rosell på påskdagen 2017 i Hälsans hus i Stockholm. Vi gör även små utblickar över dagens världspolitiska situation. Vi får en inblick i hur den religiösa principen får sina tidigaste uttryck redan i djurets ångestskrik, och hur människans förbindelse med Gudomen sedan genomgår olika stadier där gudsbilderna anpassas till respektive utvecklingssteg.

Vi följer utvecklingen från naturmänniskans instinktiva tro på många gudar, som avlöses av den gamla världsimpulsens känslobaserade tro på en enda gud, där människan introduceras till nya, humana ideal. Med en starkt tilltagande intelligensförmåga kommer sedan en period där religiösa dogmer förkastas till förmån för materialism, ateism och en tro på döden i stället för livet.

Att omsätta humana ideal i politik utgör enligt Martinus ett senare stadium av den religiösa principen. Till slut, när tillräckliga erfarenheter har gjorts, kommer människan enligt Martinus att uppnå en balans mellan intelligens och känsla som leder till ett kosmiskt medvetet stadium där andlig vetenskap och ett humant levnadssätt utgör grunden för ett fredligt samhälle och alla människors gemensamma livssyn.

Olav Johansson
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial